IREB Advanced Elicitation

Doelstelling

Met deze module gaat de requirementsanalist dieper in op kennis en vaardigheden van het eliciteren en oplossen van requirements conflicten die in het Foundation level zijn opgedaan.
Er wordt een uitgebreide set van gangbare methoden en technieken aangeboden waarmee de requirements uit diverse bronnen (belanghebbenden, documentatie en bestaande systemen) worden verzameld. Het voorbereiden en plannen van de elicitatie activiteiten in diverse situaties (bijv. Agile). Er wordt uitvoerig ingegaan op de verschillende (nieuwe) elicitatie technieken, zoals de contextuele bevraging, crowd-based elicitatie, brain writing, story boards, requirements workshops, enzovoort.
Gedurende het requirements engineeringsproces krijgt de requirementsanalist zeker te maken met conflicterende requirements. Je leert hoe dit soort conflicten kunnen worden herkent en deze met de betrokkenen kan oplossen.
De requirementsanalist wordt zich bewust van de competenties waarover hij/zij moet beschikken. Er wordt aandacht besteedt aan het zelf herkennen en verbeteren van je eigen vaardigheden. Een belangrijke vaardigheid is het communiceren met belanghebbende over de requirements. Door naar verschillende aspecten in de communicatie te kijken en te oefenen, worden je communicatie vaardigheden aangescherpt.

Na deze opleiding is de requirementsanalist uitstekend uitgerust om zichzelf te verbeteren, de requirements te eliciteren en requirements conflicten op te lossen. Hiermee wordt de kans vergroot op een succesvolle verandering of project door een volledige en juiste set van requirements op te leveren die wordt gedragen door de belanghebbenden.

Doelgroep

Requirements engineers, Requirements Managers, Informatie- en Business-analisten, Functioneel ontwerpers en iedereen die een belang heeft bij requirements zoals Testers, Functioneel Beheerders, Architecten.

Randvoorwaarde

De deelnemer dient in het bezit te zijn van IREB CPRE Foundation certificaat óf het Requirements Engineering module van het Business Analyse Diploma (British Computer Society).

Inhoud

De volgende onderwerpen worden behandeld en vaardigheden worden aangeleerd. De materie wordt door specialisten in het vakgebied bijgebracht en wordt er veelvuldig met praktische opdrachten geoefend. Daarnaast wordt ook de wijze en soort vragen die de deelnemer op het examen mag verwachten getraind.

 

Het trainingsmateriaal en het examen is in het Engels. De voertaal tijdens de training is Nederlands of Engels.

 

 • Plannen van elicitatie activiteiten: doelstelling voor het eliciteren, kwaliteit van de requirements, beschikbare requirements bronnen en de te geselecteerde techniek worden gebruikt om elicitatie activiteiten te plannen.
 • Plannen van het oplossen van requirements conflicten: je weet niet wat je tegen kan komen, en er zullen conflicten zijn! Bouw ruimte in om deze conflicten op te lossen.
 • Requirements bronnen: identificeren, classificeren en selecteren van belanghebbenden, stakeholder management, documentatie als requirements bron, andere systemen als requirements bron. Extra aandacht wordt besteedt aan de ‘gebruiker’ als belangrijke stakeholder.
 • Elicitatietechnieken: je gereedschapsset met elicitatietechnieken wordt verdiept en uitgebreid met diverse technieken. Welke techniek past het best in specifieke situaties, hoe pas je een techniek toe, wat heb je ervoor nodig, en hoe borg je het resultaat.
 • Conflict oplossende technieken: conflicten herkennen, analyseren, oplossen en vastleggen. Selecteren van een bemiddelingstechniek in specifieke situaties, hoe pas je een techniek toe, wat heb je ervoor nodig en hoe borg je het resultaat.
 • Vaardigheden van de requirementsanalist: Welke vaardigheden heb je nodig als professioneel en ervaren requirementsanalist, oordelen over je eigen en andermans vaardigheden, persoonlijke ontwikkeling en diverse communicatiemodellen.

Materiaal

Het materiaal bestaat uit het door het IREB gepubliceerde Engelse syllabus en begrippenlijst. Daarnaast ontvangt de deelnemer een opleidingsmap met hand-outs van de dia’s, opdrachten en uitwerkingen, achtergrondartikelen, enz.

Agenda

Startdatum Opleiding Lokatie Vorm Prijs Programma
10/10/2024
IREB CPRE Advanced - Elicitation Nieuwegein Dagtraining
(09:00 - 17:00 )
€1999,- Inschrijven

Opleidingsvormen

De training wordt in verschillende vormen (met optioneel een examen) aangeboden:

 • Dagtraining + examentraining
  Driedaagse training (ca. 09:00 – 17:00) waarbij de materie uitvoerig wordt behandeld en geoefend. De training wordt afgesloten met een proefexamen waarbij geoefend wordt met de wijze en het soort vragen die de deelnemer op het examen mag verwachten. Het resultaat wordt besproken zodat de deelnemer inzicht krijgt in zijn sterke en zwakke punten van de stof.
 • Avondtraining + examentraining
  De training bestaat uit vier avonden (ca. 16:00 – 21:00) waarbij de materie wordt behandeld en geoefend. De deelnemer bereidt zich elke avond voor op de te behandelen materie (zelfstudie). Op de eerste drie avonden wordt de geleerde materie behandeld waarop de nadruk ligt op het oefenen d.m.v. een case. Op de laatste avond vindt er een proefexamen plaats waarbij geoefend wordt met de wijze en het soort vragen die de deelnemer op het examen mag verwachten. Het resultaat wordt besproken zodat de deelnemer inzicht krijgt in zijn sterke en zwakke punten van de stof.
 • Zelfstudie
  Met dit pakket wordt je voorbereid voor het afleggen van het examen. Door de uitvoerige instructies te volgen kan je op je eigen tempo en op een geschikt moment je de stof eigen maken. Er wordt geoefend met oefenvragen om je zo goed als mogelijk voor te bereiden op het examen. Tot slot boek je het examen op een examenlocatie en leg je het examen af.
 • Examentraining
  Bij deze vorm dient de deelnemer zichzelf voor te bereiden door het leren van de verklarende woordenlijst en het handboek. Hierbij ontvangt de deelnemer een studiewijzer waarmee hij zelfstandig de materie eigen kan maken en met de bijgesloten oefenvragen zijn eigen kennis kan toetsen. Tijdens de examentraining (één dagdeel overdag of in de avond) vindt er een proefexamen plaats waarbij geoefend wordt met de wijze en het soort vragen die de deelnemer op het examen mag verwachten. Het resultaat wordt besproken zodat de deelnemer inzicht krijgt in zijn sterke en zwakke punten van de stof.

Het examen

Het Engelse examen bestaat uit twee delen. Het multiple-choice examen wordt na de training, op een met de opdrachtgever afgestemd moment, afgenomen door een onafhankelijk exameninstituut. Het tweede deel bestaat uit een schriftelijk werkstuk (Engels of Duits) dat binnen een jaar na het halen van het multiple-choice examen aangevraagd en ingeleverd dient te worden. Dit werkstuk wordt door een onafhankelijk docent beoordeeld.

Voor informatie, een offerte en/of advies over de voor u beste aanpak, neem dan gerust contact op.

Blijf op de hoogte

Wil je op de hoogte blijven van de IREB Advanced Elicitation trainingen? Schrijf je dan hieronder in voor de nieuwsbrief.

NAAR DE OPLEIDINGSAGENDA